Uit een intern memo van de Belastingdienst blijkt dat door de grote personeelstekorten een heleboel risicovolle aangiften niet gecontroleerd kunnen worden. De fiscus wil deze daarom ongezien goedkeuren. Het gaat hierbij om aangiften voor de vennootschapsbelasting (VPB) over 2016 van vooral mkb-ondernemingen.
Momenteel is er bij de Belastingdienst niet genoeg capaciteit om aangiften over 2016 die hij zelf geselecteerd heeft om extra gecontroleerd te worden, ook daadwerkelijk extra te checken. Er is nu al een achterstand voor 2017 en de Belastingdienst wil daarom ruim 90% van de verdachte aangiften over 2016 niet verder in behandeling nemen en afdoen zoals ze zijn ingediend. Het kan dan dus zijn dat ze fiscaal niet kloppen en er vele miljoenen aan belastinginkomsten worden misgelopen.
Bij de verdachte aangiften VPB 2016 gaat het vooral om ondernemers die geld lenen van hun eigen bv (tool), aangiften van stichtingen en verenigingen (tool) en ondernemers die emigreren naar het buitenland. De Algemene Rekenkamer waarschuwde in 2016 al dat bij deze belastingplichtigen de belastingwet relatief slecht wordt nageleefd.
De Tweede Kamer, die het nieuws van dit belastingpardon uit de Trouw moest vernemen, wil dat staatssecretaris Snel van Financiën het besluit zo snel mogelijk terugdraait. Kamerleden geven aan dat dit pardon slecht is voor de belastingmoraal, een ondermijning van het draagvlak van ons belastingstelsel is en een totaal verkeerd signaal afgeeft.