Afspraak met fiscus kan aflopen onder WKR

22 januari 2015 | Door redactie

Niet elke afspraak die u eerder heeft gemaakt met de Belastingdienst over vergoedingen en verstrekkingen blijft onder de werkkostenregeling (WKR) van kracht. Alleen afspraken over een gerichte vrijstelling of intermediaire kosten blijven in stand. Bij twijfel doet u er goed aan om eventuele afspraken met de fiscus nog eens af te stemmen.

Als organisatie kunt u met de Belastingdienst afspraken maken over de fiscale behandeling van bepaalde zaken. Dit kan handig zijn als u bang bent daarover telkens in discussie te raken met de Belastingdienst. Heeft u in het verleden een afspraak gemaakt met de Belastingdienst over vergoedingen en verstrekkingen en bent u sinds 1 januari 2015 overgestapt op de WKR, dan is het belangrijk om te weten dat niet alle afspraken overeind blijven. Afspraken over vergoedingen en verstrekkingen zijn per 2015 komen te vervallen, tenzij het gaat om afspraken over vergoedingen en verstrekkingen waarvoor onder de WKR een gerichte vrijstelling geldt of die onder de intermediaire kosten vallen.

Kostenvergoeding toch bij de werknemer belast

Stel dat u met de fiscus heeft afgesproken dat u werknemers een bepaalde vaste kostenvergoeding geeft, dan moet u opletten dat in die kostenvergoeding geen bestanddelen zitten die u onder de WKR tot het loon van de werknemer moet rekenen of in de vrije ruimte moet onderbrengen. In dat geval moet u namelijk de volledige vaste vergoeding ten laste van de vrije ruimte laten komen of belasten bij de werknemer.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel of wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!