Belastingdienst kan niet alles controleren

16 april 2012 | Door redactie

Terwijl het kabinet hard aan het onderhandelen is over de bezuinigingen zouden er bij de Belastingdienst makkelijk miljarden te halen zijn. Het lukt de medewerkers van de Belastingdienst niet om hun werk goed te doen en alle aangiften te controleren. Met voldoende mensen zou de aanpak van fraude, misbruik en vergissingen behoorlijk wat geld in het laatje brengen. Dit beweert in ieder geval de vakbond Abvakabo FNV.

De vakbond heeft deze informatie vernomen van bepaalde werknemers bij de fiscus. Deze werknemers hebben aangegeven dat ze door de werkdruk niet fatsoenlijk hun werk kunnen doen. Het is daardoor volgens hen vrij eenvoudig om de Belastingdienst te bedonderen en de aangifte niet naar waarheid in te vullen. De fiscus keurt de aangiften - die niet afwijken met vorige jaren - meestal zonder probleem goed.

Minder mensen meer werk

De huidige werkwijze bij de Belastingdienst is het gevolg van alle bezuinigingen. Het aantal ambtenaren is afgenomen met 10%, maar de hoeveelheid werk is toegenomen. Ze moeten dus met minder mensen meer werk verrichten. Daarnaast is recent ook aangekondigd dat er een aantal belastingkantoren gesloten zullen worden. Hierdoor is het voor de medewerkers steeds lastiger om aangiftes voldoende te controleren. Abvakabo FNV vindt dan ook dat er juist medewerkers bij moeten om te controleren op misbruik en fraude om zo extra geld binnen te halen. Binnenkort zullen ze hierover in gesprek gaan met de fiscus.