Belastingdienst pakt schijnzelfstandigheid aan

De Belastingdienst loopt ieder jaar miljoenen euro’s mis door zzp’ers die profiteren van de fiscale voordelen voor ondernemers, maar eigenlijk een verkapt dienstverband hebben. De fiscus wil hier nu paal en perk aan gaan stellen.

24 april 2014 | Door redactie

Een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) kan duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie die een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) met de opdrachtgever heeft. De Belastingdienst beoordeelt de situatie vooraf en bepaalt op basis van die beoordeling voor welk type VAR de zzp’er in aanmerking komt.
Krijgt een zzp’er een VAR winst uit onderneming (VAR-wuo), dan beschouwt de fiscus de zzp’er als ondernemer en kan hij profiteren van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Achteraf kan echter blijken dat de VAR-wuo niet terecht is afgegeven.

Strengere controle in sectoren met veel schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst gaat strenger controleren in sectoren waar schijnzelfstandigheid veel voorkomt. Dat zijn de zorg, het onderwijs, de ICT, de transport en de bouw. Waar nodig zal de fiscus de VAR van de schijnzelfstandige intrekken, met alle fiscale gevolgen van dien.