Belastingdienst wordt in stukken gehakt

Minister Hoekstra van Financiën gaat de onderdelen Toeslagen en Douane bij de Belastingdienst afsplitsen. Hij hoopt hiermee sneller verbeteringen te kunnen doorvoeren en het vertrouwen te herstellen.

13 januari 2020 | Door redactie

De aanhoudende problemen bij de Belastingdienst, denk bijvoorbeeld aan de toeslagenaffaire maar ook die van de ICT, hebben minister Hoekstra ertoe genoopt om drastische maatregelen te nemen. Hij heeft de directeur van de Belastingdienst daarom gevraagd te vertrekken en hij gaat de Belastingdienst in stukken hakken. De onderdelen Toeslagen en Douane worden hierbij afgesplitst van de rest van de Belastingdienst. Hierdoor moet de minister verbeteringen sneller kunnen doorvoeren en hoopt hij het vertrouwen van belastingplichtigen weer wat terug te winnen.

Onderzoek naar Belastingtelefoon

Bij de Belastingtelefoon zijn ook nog steeds geen verbeteringen te melden, ondanks de extra capaciteit die afgelopen jaar werd ingezet. Er komt dan ook een onderzoek hoe de Belastingtelefoon
belastingplichtigen beter en effectiever te woord kan staan.
Daarnaast zal de hele bedrijfscultuur bij de fiscus intensiever en uitgebreider dan nu onder de loep worden genomen. Er moet een cultuur komen die oog heeft voor de menselijke maat. Ook het creëren  van een veilige werkomgeving voor de werknemers staat voorop. Werknemers bij de Belastingdienst kunnen binnenkort terecht bij twee onafhankelijke zogenoemde personeelsraadspersonen om misstanden te melden.

Bijlagen bij dit bericht

Belastingcontrole
E-learning | VideoCollege 10 minuten