Belastingplan 2019 krijgt groen licht van Eerste Kamer

18 december 2018 | Door redactie

Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan 2019 en andere fiscale maatregelen voor volgend jaar. Dit betekent dat een aantal wijzigingen nu echt per 1 januari 2019 kunnen ingaan.

De Tweede Kamer heeft al medio november zijn zegen gegeven aan het Belastingplan 2019, al werden er daarbij ook flink wat moties aangenomen. Nu heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de belastingplannen van het kabinet. Dat betekent dat het wachten is op alle tabellen met de definitieve tarieven en cijfers voor 2019. Het Belastingplan 2019 kreeg overigens naast de vier coalitiepartijen alleen steun van de SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF).

Kabinet kan door met belastingplannen

Al met al betekent de goedkeuring dat onder meer deze plannen nu door kunnen gaan:

Vrijwilligersvergoeding jaarlijks aanpassen aan inflatie

De Eerste Kamer nam ook unaniem een motie aan die de regering oproept om de onbelaste vrijwilligersvergoeding jaarlijks te indexeren. Ook is er een motie aangenomen in verband met de subsidieregeling voor monumenten. Als een eigenaar van een monument in een jaar voor meer dan € 70.000 wil gaan vertimmeren aan het pand, moet diegene vooraf zekerheid kunnen krijgen of daar ook subsidie op zit. Tot slot was er steun voor een motie die oproept om bij elk komend Belastingplan een aparte 'doenvermogenstoets' te maken. Zo'n toets laat kort gezegd zien of burgers ook daadwerkelijk uit de voeten kunnen met de voorgenomen maatregelen.