Belastingstelsel gaat op de schop!

18 juni 2015 | Door redactie

Onlangs is bekendgemaakt dat de regeringspartijen VVD en PvdA het eens zijn geworden over het nieuwe belastingstelsel. Waarschijnlijk bestaat één onderdeel van deze plannen uit een BTW-verhoging voor een groot aantal producten die op dit moment nog onder het BTW-tarief van 6% vallen. De exacte inhoud van de plannen is op dit moment nog niet openbaar gemaakt.

Fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD gaf recent aan dat de oppositiepartijen nog voor de zomer een voorstel kunnen verwachten, waarin is uitgewerkt hoe het nieuwe belastingstelsel eruit zal komen te zien. Daarna zal het kabinet in de Tweede en Eerste Kamer op zoek moeten gaan naar een meerderheid voor de plannen. Waarschijnlijk zal het kabinet de Tweede Kamer vandaag in een Kamerbrief informeren over de inhoud van de voornemens. Gisteravond overlegden de regeringspartijen al over de plannen met de oppositiepartijen. De exacte inhoud van de ideeën zijn op dit moment nog niet bekend.   

Veel producten vallen straks onder het standaard BTW-tarief

Het belangrijkste doel van de belastingherziening is om de belastingregels simpeler te maken. Daarnaast moet de belasting op arbeid omlaag. Dit betekent waarschijnlijk wel dat de belasting op consumptie (BTW) omhoog gaat. Het kabinet wil veel producten die nu nog onder het BTW-tarief van 6% vallen, overhevelen naar het 21%-tarief, het standaard BTW-tarief. Geleverde diensten, zoals die van de fietsenmaker, de schilder gaan dan van 6% naar 21% BTW.  Ook boeken gaan van 6% naar 21% BTW. Het is nu wachten op de exacte plannen van het kabinet om te weten welke keuzes er gemaakt zijn. Recent heeft De Nederlandsche Bank in ieder geval wel  aangegeven dat er ruimte is voor een lastenverlichting van € 5 miljard.