BTW omhoog voor veel producten en diensten

17 juni 2015 | Door redactie

Het kabinet wil veel producten die nu nog onder het BTW-tarief van 6% vallen, overhevelen naar het 21%-tarief, het standaard BTW-tarief. Hiermee wil het kabinet € 5 miljard extra ophalen. De bedoeling is om in de inkomstenbelasting dan een zelfde belastingverlaging te realiseren.

Nu nog vallen veel producten en diensten onder het lage BTW-tarief van 6%. In het plan van het kabinet blijft dit lage tarief alleen nog bestemd voor de primaire levensmiddelen. Producten en diensten als de fietsenmaker, de schilder, het circus en boeken gaan dan van 6% naar 21% BTW. Het kabinet gaat vanavond met de oppositie in gesprek over de plannen.  

Niet iedereen enthousiast over BTW-verhoging

De beoogde BTW-verhoging maakt onderdeel uit van het voornemen om het belastingstelsel te hervormen door het te versimpelen. Hoewel het kabinet met de BTW-verhoging inzet op een fiscaal neutrale hervorming, heeft MKB-Nederland al laten weten fel tegen de plannen te zijn. De belangenorganisatie vreest dat de BTW-verhoging bij bijvoorbeeld kappers en schilders veel banen gaat kosten omdat deze ondernemers hun prijzen naar boven bij moeten stellen.