EU neemt richtlijn belastingontwijking aan

21 juni 2016 | Door redactie

De landen binnen de Europese Unie (EU) zijn onlangs akkoord gegaan met een pakket maatregelen tegen belastingontwijking. De maatregelen moeten per 1 januari 2019 ingaan.

Met de nieuwe richtlijn willen de EU-landen voorop lopen in de strijd tegen belastingontwijking. In het pakket maatregelen is onder andere een voorstel opgenomen om de renteaftrek te beperken. Deze beperking houdt in dat organisaties maximaal 30% van hun brutowinst aan rente mogen aftrekken van de winst. Ook komt er een exitheffing die ervoor zorgt dat een organisatie moet afrekenen over zijn activa als deze zijn activiteiten verplaatst naar een land met een lager belastingtarief.

Kunstmatige constructies voorkomen om belasting te besparen

Door de uiteenlopende belastingstelsels binnen de EU is de fiscale behandeling van een organisatie per land zeer verschillend. De lidstaten moeten dan ook afspraken met elkaar maken om te voorkomen dat organisaties dubbel gebruik kunnen maken van belastingaftrek. De anti-misbruikbepaling in de richtlijn moet ook voorkomen dat organisaties kunstmatige constructies opzetten om belasting te besparen. De Europese Commissie komt in het najaar met voorstellen om belastingontwijking buiten de EU tegen te gaan.