Fiscaal nummer maakt plaats voor RSIN

24 november 2010 | Door redactie

Het huidige fiscale nummer van uw onderneming komt binnenkort te vervallen. In plaats daarvan ontvangt u een Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN). Dit is overigens hetzelfde nummer als het fiscale nummer. Het enige verschil is dat u met het RSIN ook bij de Kamer van Koophandel (KvK) terecht kunt.

Als u informatie van de Belastingdienst nodig heeft voor en over uw onderneming, heeft u vaak het fiscaal nummer nodig. Bijvoorbeeld als u het betalingskenmerk van een aanslag wilt opzoeken via de site van de Belastingdienst. In de toekomst is dit dus het RSIN dat u binnenkort ontvangt van de KvK. U heeft het RSIN binnenkort ook nodig als u informatie nodig heeft van de Kamer van Koophandel. U heeft dan overigens ook nog steeds het KvK-nummer van uw onderneming nodig. De KvK blijft namelijk gewoon KvK-nummers uitgeven naast het RSIN. In principe verdwijnt de term ‘fiscaal nummer' overigens niet van de formulieren van de Belastingdienst. De fiscus blijft deze nummers namelijk uitgeven aan ondernemingen die zich niet hoeven in te schrijven in het handelsregister. Denk hierbij aan buitenlandse ondernemingen zonder Nederlandse vestiging.

Vooral nuttig bij starten nieuwe onderneming

Uw onderneming merkt dus weinig van de verandering. Dat is anders als u een nieuwe onderneming gaat oprichten. U hoeft deze dan namelijk alleen aan te melden bij de KvK en niet meer apart bij de Belastingdienst. De Belastingdienst stelt dan op basis van het RSIN het BTW-nummer en zo nodig het loonheffingennummer van de nieuwe onderneming vast.