Fiscus heeft moeite met nieuwe fiscale regels

1 juni 2015 | Door redactie

Het is voor de Belastingdienst erg moeilijk om wijzigingen in fiscale regels op een goede manier te verwerken. De verouderde ICT zorgt daarbij namelijk vaak voor problemen. Dit blijkt uit het Verantwoordingsonderzoek 2014 van de Algemene Rekenkamer.

In 2014 heeft de Belastingdienst zo’n € 235,6 miljard aan belastingen en premies binnengekregen. Daarnaast werd er voor € 9,7 miljard aan toeslagen uitgekeerd. Om deze processen in goede banen te leiden is een goede werking van de ICT erg belangrijk. De fiscus krijgt daarnaast regelmatig te maken met nieuwe fiscale wet- en regelgeving van de overheid. Het verwerken van deze nieuwe fiscale regels is een groot risico voor de Belastingdienst, omdat de IT-systemen erg verouderd en complex zijn.

Continuïteit mag niet in gevaar komen

Het moderniseren van deze systemen is de komende jaren dus erg belangrijk. Daarbij mag de continuïteit van de dienstverlening echter niet in gevaar komen. Het garanderen van deze continuïteit is niet eenvoudig, omdat de Belastingdienst steeds rekening moet houden met nieuwe wetgeving en verschillende uitzonderingen op de normale regels. Daarnaast kon u in het nieuwsartikel ‘Bij Belastingdienst vliegen er 5.000 man uit’ al lezen dat er door bezuinigingen bij de fiscus de komende jaren flink wat mensen uit moeten. Het verzekeren van de continuïteit is hierdoor een grote uitdaging voor de Belastingdienst.