Fiscus moet aanslag voortvarend opleggen

6 juni 2013 | Door redactie

U moet soms best lang wachten op een reactie van de Belastingdienst. Duurt het allemaal te lang, dan moet u ook belastingrente gaan betalen. Rechtbank Breda vindt dat de fiscus niet te lang mag wachten met het opleggen van een aanslag. In dit geval kreeg de inspecteur drie maanden.

Op 20 januari 2009 stuurde de onderneming een brief naar de Belastingdienst om aan te geven dat ze in het verleden niet alles hadden opgegeven en dat graag wilde corrigeren. De inspecteur was echter niet echt snel met het opleggen van een navorderingsaanslag. Dit was nadelig voor de onderneming, omdat ze hierdoor meer heffingsrente (na 1 januari 2013 is dit de belastingrente) moest betalen. De onderneming ging naar de rechter om de hoogte van deze heffingsrente aan te vechten.

Binnen drie maanden afhandelen

De rechter gaf aan dat de inspecteur bij het opleggen van de navorderingsaanslag met heffingsrente ook rekening moest houden met het zorgvuldigheidsbeginsel. Het mocht namelijk niet zo zijn dat de onderneming meer rente moest betalen door de trage afhandeling van de Belastingdienst. Bij een complexe zaak moest de inspecteur binnen drie maanden een aanslag kunnen opleggen. De extra tijd die de inspecteur in deze zaak nodig had, kwam daardoor voor zijn rekening. De onderneming hoefde over de langere periode geen heffingsrente te betalen.
Rechtbank Breda, 5 mei 2013, LJN: CA1589