Fiscus roept ondernemers op om uitstel te vragen

De Belastingdienst heeft ondernemers nogmaals dringend opgeroepen om op tijd belastinguitstel aan te vragen of te verlengen. Anders lopen zij de gunstige aflossingsregeling mis. Uitstel verlengen of aanvragen kan nog tot en met 30 juni 2021.

4 mei 2021 | Door redactie

Dankzij het bijzonder uitstel van belastingbetaling kunnen ondernemers de rekeningen voor diverse belastingen even laten liggen. De regeling geldt voor onder meer inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffingen en BTW. Van het uitstel wordt gretig gebruikgemaakt. Het ministerie van Financiën schat in dat er inmiddels al voor pakweg € 16 miljard aan rekeningen bij de Belastingdienst is ‘uitgesteld’.

Pleidooi om schulden ondernemers kwijt te schelden

Vooralsnog loopt de regeling voor bijzonder uitstel op 1 juli 2021 af. Aanvankelijk zou het uitstel al op 1 januari en daarna op 1 april stoppen, maar het kabinet heeft de regeling toch nog verlengd. Niettemin heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën ook al diverse malen aangegeven dat het niet de bedoeling is dat de belastingschulden maar blijven oplopen. Tegelijkertijd gaan er buiten het kabinet al langer stemmen op om de schulden – misschien deels – kwijt te schelden om ondernemers na de pandemie een frisse start te laten maken.
Het is dus niet uitgesloten dat er nog aanpassingen volgen. Eindigt de regeling zoals gepland in juli, dan start per 1 oktober 2021 de ruime aflossingsregeling die het kabinet heeft opgezet. Ondernemers krijgen onder die regeling 36 maanden de tijd om hun opgebouwde schuld terug te betalen.

Uitstel verlengen of aanvragen via online formulier

Zodra het uitstel eindigt, moeten ondernemingen meteen weer op tijd hun belasting voldoen. Ondernemers die dus niet kiezen voor verlenging van het uitstel, moeten dus mogelijk al vóór 1 juli weer belasting gaan betalen.
De Belastingdienst raadt ondernemers die nog geen uitstel hebben aangevraagd dringend aan om dat alsnog te doen. Dit kan dus nog tot en met 30 juni 2021. Verlenging is ook tot en met die datum mogelijk. Uitstel aanvragen of verlengen kan via een online formulier of via een brief. Soms is er ook een verklaring nodig van een onafhankelijke deskundige, zoals een accountant. De Belastingdienst heeft de verschillende situaties hier beschreven.

Een overzicht van meer belangrijke deadlines vindt u in de Ondernemersagenda van Rendement: rendement.nl/ondernemersagenda. Voor het bekijken van deze pagina heeft u een Rendement-account nodig.