Fiscus start met invordering van belastingschulden

Op 1 oktober eindigt het bijzonder uitstel van betaling van belastingen waar ondernemers een beroep op konden doen in de coronatijd. De Belastingdienst gaat vanaf die tijd weer beginnen met de invordering van belastingschulden die niet onder het bijzonder uitstel vallen. De controles zoals boekenonderzoeken worden ook weer opgestart.

28 september 2021 | Door redactie

De invordering van belastingschulden heeft bij de Belastingdienst door de coronamaatregelen een tijdje op een laag pitje gestaan. De fiscus gaat echter na de versoepeling van de maatregelen en hieruit voortvloeiend ook het stoppen van het bijzonder uitstel weer beginnen met invorderen. Deze invordering geldt dan natuurlijk alleen voor de belastingen die nog niet betaald zijn en waar ook geen bijzonder uitstel van betaling voor is verleend. De reguliere belastingbetalingen moeten vanaf 1 oktober ook weer normaal voldaan worden zoals de verschuldigde BTW over het derde kwartaal.

Tenslotte volgen er dwangbevelen

Ondernemers die nog belasting verschuldigd zijn waarvoor geen uitstel geldt, krijgen eind september een vooraankondiging van de Belastingdienst met welke bedragen ze moeten gaan betalen. Daarna volgen begin oktober betalingsherinneringen. Wordt hierna nog niet betaald, dan krijgen ze in november aanmaningen en tenslotte volgen er in januari dwangbevelen. Blijft het betalen van de belasting lastig dan kan gekeken worden of de ondernemer in aanmerking kan komen voor ‘gewoon’ uitstel van betaling (verdiepingsartikel) of kan er verzocht worden om een betalingsregeling.

Nog snel om bijzonder uitstel vragen

Ondernemers die hun belastingen door de coronacrisis niet kunnen betalen en nog uitstel willen moeten dus nog voor 1 oktober a.s. om bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst hebben verzocht als ze dit nog niet hebben gedaan. Doen ze dit niet dan kunnen ze geen gebruikmaken van de betalingsregeling voor de belastingbedragen die niet betaald zijn. Ondernemers die bijzonder uitstel hebben dat afloopt voor 1 oktober 2021 hoeven geen verlenging van het bijzonder uitstel meer aan te vragen. Dat loopt automatisch door tot 1 oktober 2021 voor alle belastingen waarvoor zij bijzonder uitstel hebben.

 

Bijlagen bij dit bericht