Fiscus stuurt overzicht van openstaande belastingschuld

29 maart 2022 | Door redactie

Ondernemers die in de coronacrisis belastingschulden hebben uitgesteld krijgen in april een indicatie van hoe hun aflossingstraject eruit gaat zien. Dan stuurt de Belastingdienst namelijk een overzicht met de opgebouwde schuld en een uitleg over het terugbetalen daarvan.

Ondernemers kunnen tijdens de coronacrisis bijzonder uitstel krijgen voor onder meer inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting (VPB) en loonheffingen. En die soepelheid is bepaald niet aan dovemansoren gericht: inmiddels is de berg aan openstaande belastingschuld al opgelopen tot ruim € 20,5 miljard.

Nieuwe belastingverplichtingen weer voldoen

Het bijzonder uitstel is nog héél even aan te vragen: tot en met 31 maart 2022. Na die datum is het gedaan met deze coronaregeling en moeten ondernemers nieuwe belastingverplichtingen weer gewoon voldoen. Let wel: dat geldt dus ook voor bijvoorbeeld de betaling van BTW over het eerste kwartaal van 2022 of de loonheffingen over maart 2022. Tijdens die periode gold weliswaar het bijzonder uitstel, maar de betalingsverplichting is na 1 april 2022 ontstaan en moet dus betaald worden.

Uitzondering voor voorlopige aanslagen

Een uitzondering geldt overigens voor de voorlopige aanslagen voor de inkomstenbelasting en de VPB. Hiervan valt het volledige bedrag nog onder het bijzonder uitstel, ook al stopt dat dus per 1 april. Ondernemers hoeven dus de termijnen van april tot en met december 2022 nog niet te betalen, die worden opgeteld bij de openstaande belastingschuld.
Een ondernemer die niet aan de nieuwe betalingsverplichtingen kan voldoen, kan mogelijk regulier uitstel van betaling aanvragen. Meer over de voorwaarden hiervoor leest u in dit verdiepingsartikel.

Aflossen starten vanaf 1 oktober 2022

In april weten ondernemers enigszins waar zij aan toe zijn met hun opgebouwde schuld. Dan stuurt de Belastingdienst namelijk een tussenstand over de hoogte van de schuld op 31 januari 2022. In augustus volgt er nog een tweede brief met een nieuw overzicht. Beide brieven zijn alleen om te informeren, de ondernemer kan er geen rechten aan ontlenen.
Komende maand zet de Belastingdienst ook een rekenhulp online, waarmee ondernemers een indicatie kunnen krijgen van hoe hoog de betalingstermijnen worden. Want van uitstel komt geen afstel: vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers uiterlijk beginnen met het aflossen van hun belastingschuld. Zij krijgen daarvoor maximaal 60 maanden de tijd.

Update 19 april 2022: In sommige gevallen is in het inmiddels verstuurde schuldenoverzicht een fout gemaakt, zo blijkt nu. De Belastingdienst heeft daarbij te veel invorderingsrente berekend. Later dit jaar volgt een correct overzicht, en ondernemers die een onjuist overzicht hebben gekregen hoeven nu niets te doen.

Bijlagen bij dit bericht