Fiscus weet niet wat controles opleveren

17 augustus 2015 | Door redactie

Vier van de tien werknemers van de Belastingdienst houdt zich bezig met het uitvoeren van controles, maar het is onbekend wat die controles precies opleveren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In het onderzoek heeft de OESO de belastingdiensten van de 34 landen die lid zijn en 22 andere landen tegen het licht gehouden. Hieruit blijkt dat ruim 41% van de werknemers van de Belastingdienst controlewerkzaamheden verricht. Dat is vrij hoog, want gemiddeld kwam dat voor alle OESO-landen uit op iets meer dan 26%. Nederland kon echter geen antwoord geven op de vraag over de opbrengst van de belastingcontrole.

Fiscus kijkt per dossier of project

In een reactie geeft de Belastingdienst aan dat deze cijfers niet beschikbaar zijn, omdat deze gegevens niet of anders worden bijgehouden. De fiscus bekijkt de resultaten meestal per dossier of speciaal project, maar er is geen totaalcijfer over de opbrengsten van de belastingcontroles. In andere landen zijn deze cijfers vaak wel bekend. Hieruit blijkt dat een behoorlijk deel van het belastinggeld vaak pas na de belastingcontroles binnenkomt. In Italië komt bijvoorbeeld een vijfde van de belastinginkomsten pas binnen na enige vorm van onderzoek door de Belastingdienst.