Heffingsrente 4e kwartaal 2012 naar 2,25%

3 oktober 2012 | Door redactie

Het percentage van de heffings- en invorderingsrente daalt in het vierde kwartaal van 2012 van 2,5% naar 2,25%. Na een stijging in het derde kwartaal is de heffings- en invorderingsrente nu weer bijna gelijk aan het percentage van 2,3% in het tweede kwartaal.

Staatssecretaris Weekers van Financiën stelt voor elk kwartaal de hoogte van de heffings- en invorderingsrente vast. Deze rente is een vergoeding voor de gemiste rente van uw onderneming of de fiscus.  Uw onderneming moet heffingsrente betalen als u te weinig belasting heeft afgedragen. Betaalt uw onderneming teveel belasting, dan ontvangt u heffingsrente van de Belastingdienst. Uw onderneming kan ook te maken krijgen met invorderingsrente als u een aanslag te laat betaalt.

Laatste keer heffingsrente

U kunt de hoogte van de heffings- en invorderingsrente van de afgelopen kwartalen terugvinden op de website van de Belastingdienst. Het vierde kwartaal 2012 zal het laatste kwartaal zijn dat u te maken krijgt met de heffingsrente. Vanaf volgend jaar zullen de regels van de nieuwe belastingrente gelden. De hoogte van deze rente sluit dan aan bij de wettelijke rente voor consumenten. De teller voor deze rente gaat pas lopen op 1 juli na afloop van het boekjaar.