Heffingsrente stijgt naar 2,5%

23 mei 2012 | Door redactie

In het derde kwartaal van 2012 zal het percentage voor de heffings- en invorderingrente stijgen van 2,3% naar 2,5%. Na een flinke daling in het tweede kwartaal is de heffings- en invorderingsrente voor het derde kwartaal dus weer licht gestegen. Demissionair staatssecretaris Weekers van Financiën heeft dit percentage onlangs bekendgemaakt.

Ieder kwartaal stelt de staatssecretaris van Financiën de hoogte van de heffingsrente opnieuw vast. Uw onderneming moet heffingsrente betalen als u te weinig belasting heeft afgedragen. Betaalt uw onderneming teveel belasting, dan ontvangt u heffingsrente van de Belastingdienst. Uw onderneming kan ook te maken krijgen met invorderingsrente als u een aanslag te laat betaalt. De rente is dus een vergoeding voor gemiste rente van uw onderneming of de fiscus.

Volgend jaar de nieuwe belastingrente

Het is het laatste jaar dat u nog te maken krijgt met de heffingsrente. In 2013 zal deze huidige regeling plaatsmaken voor de belastingrente. De staatssecretaris zal dan niet langer de formule gebruiken voor de berekening van de rente, maar aansluiten bij de wettelijke rente voor consumenten. Daarnaast gaat de teller voor deze rente pas lopen vanaf 1 juli na afloop van het boekjaar. Hierdoor krijgt u minder snel te maken met de belastingrente.