Hoeveel flessen wijn mogen er mee terug?

8 juni 2017 | Door redactie

Met de zomervakantie in aantocht is het handig om te weten wat er allemaal belastingvrij uit het buitenland meegenomen mag worden. Zo gelden er voor drank en tabak speciale regels binnen en buiten de EU.

Bij terugkomst in Nederland kan een vakantieganger soms voor verrassingen bij de douane (tool) komen te staan als blijkt dat hij over zijn vakantieaankoop belasting moet betalen. Reist hij binnen de Europese Unie (EU), dan mag de reiziger eigenlijk alles mee terug naar ons land nemen zonder dat hij daarover belasting afdraagt, behalve als het gaat om bedreigde dier- en plantensoorten, kunst en antiek en (speelgoed)wapens. Voor drank en tabak gelden er speciale regels, zo mag er bijvoorbeeld maximaal 110 liter bier en 800 sigaretten worden meegenomen.

Betalen als waarde hoger is dan € 430

Voor de reiziger die buiten de EU op vakantie gaat gelden strengere regels. Over de door hem gekochte goederen moet belasting worden betaald als deze in totaal meer waard zijn dan € 430. Als hij goederen invoert met een waarde tussen de € 430 en € 700, komt de vakantieganger in aanmerking voor een speciaal reizigerstarief. Hij moet dan wel zelf de goederen aangeven bij de douane. Er gelden ook hier speciale regels voor drank en tabak, er mag bijvoorbeeld maximaal 16 liter bier en 200 sigaretten belastingvrij worden ingevoerd. 

Zorg voor een medicijnenpaspoort

Medicijngebruikers moeten ook goed opletten als ze op vakantie naar het buitenland gaan. De meeste medicijnen kunnen gewoon worden meegenomen. Om lastige vragen van de douane te voorkomen op dat gebied is het wel verstandig om te zorgen voor een medicijnenpaspoort dat bij de huisarts of apotheek verkregen kan worden. Gaat het om medicijnen met een verdovende werking zoals slaapmiddelen of sterke pijnstillers, dan moet hiervoor een medische verklaring zijn verstrekt.
Op de site van de Belastingdienst kunt u de app ‘douane reizen’ downloaden. Met deze app kunt u controleren welke producten u belastingvrij kunt invoeren.