Jaarbetaling motorrijtuigenbelasting vervalt

15 september 2015 | Door redactie

Vanaf 1 juli 2016 is het niet langer mogelijk om de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor het gehele jaar in één keer te betalen. Deze maatregel is een gevolg van de vereenvoudiging van het stelsel van autobelastingen.

In het Prinsjesdagstuk Overige fiscale maatregelen 2016 (pdf) meldt staatssecretaris Wiebes van Financiën dat vanaf 1 juli 2016 de mogelijkheid om de mrb voor een jaar in één keer te betalen vervalt. Deze mogelijkheid behoort nu ook niet tot de standaard wijze van betalen. Omdat de komende jaren het IT-systeem voor de motorrijtuigenbelasting vernieuwd wordt en de afschaffing van jaarbetaling hierbij een besparing oplevert, is deze afschaffingsmaatregel een logisch gevolg. Dat het kabinet de maatregel pas per 1 juli 2016 doorvoert, komt door de volle planning van (IT-)maatregelen bij de fiscus.

Twee mogelijkheden voor betaling mrb

Door het vervallen van de mogelijkheid tot jaarbetaling blijven er voor het betalen van de mrb nog twee opties over: automatische maandelijkse afschrijving of vooruitbetaling per tijdvak van drie maanden.
Overigens heeft de maatregel geen invloed op jaarbetalingen die worden gedaan voor 1 juli 2016. Deze blijven namelijk geldig voor de overige duur van de betaalde periode.