Kamer wil latere en langere terugbetaling belasting

Ondernemers die de betaling van belasting hebben uitgesteld in verband met corona moeten deze uiterlijk vanaf januari 2021 gaan terugbetalen in twee jaar. De Tweede Kamer vindt dat echter veel te snel en heeft gevraagd of de terugbetaling later kan ingaan en ook over een langere periode uitgesmeerd kan worden.

28 september 2020 | Door redactie

Na 1 oktober 2020 kunnen ondernemers geen beroep meer doen op de coronamaatregel van uitstel van belastingbetaling bij de Belastingdienst. Er komt geen verlenging van deze maatregel meer omdat staatssecretaris Vijlbrief van Financiën niet wil dat de betalingsachterstanden verder oplopen. Ondernemers kunnen dus alleen nog tot 1 oktober 2020 uitstel van betaling aanvragen. Is het uitstel afgelopen dan moet er dus weer belasting betaald gaan worden. Voor deze terugbetaling krijgen ondernemers maximaal twee jaar de tijd.

Later en langer de tijd om terug te betalen

De Tweede Kamer wil dat ondernemers pas later hun belastingen hoeven te gaan terugbetalen omdat de verwachting is dat ondernemers in januari nog te veel kampen met de coronagevolgen en in de financiële problemen raken als ze de belastingen al vanaf januari terug moeten gaan betalen. Een voorstel is om pas vanaf juli 2021 te starten met terugbetalen. Ook moet de termijn waarin dit gebeurt langer worden. Denk bijvoorbeeld aan drie jaar in plaats van twee jaar.
Minister Hoekstra  van Financiën vindt dit een begrijpelijke en goede suggestie en gaat in overleg met de staatssecretaris om naar het voorstel te kijken en de gevolgen te berekenen.

Om regulier uitstel vragen

Ondernemers moeten dus vanaf 2021 weer op tijd hun nieuwe belastingschulden betalen. Denk dan aan de BTW over het 4e kwartaal van 2020 of de loonheffingen over december 2020 in januari 2021. De Belastingdienst adviseert ondernemers die tegen die tijd nog te krap bij kas zitten om regulier uitstel te vragen of om een betalingsregeling af te spreken.

 

Bijlagen bij dit bericht

Onderneming in zwaar weer
Verdiepingsartikel