Kansspelbelasting betalen bij WK-voetbalpool?

17 november 2022 | Door redactie

Het WK voetbal 2022 gaat bijna van start. De kans is groot dat een organisatie dan ook al een WK pool heeft opgezet of nog vlug gaat opzetten. Maar als de prijs in totaal hoger is dan € 449, moet de organisatie over het gehele prijzengeld wel 29% kansspelbelasting betalen. In 2023 gaat dit percentage naar 29,5%.

Als een organisatie een pool heeft opgezet voor het WK voetbal moet deze er rekening mee houden dat er kansspelbelasting verschuldigd is. Het moet dan wel gaan om een pool waaraan in principe iedereen (ook buiten de organisatie) mee mag doen. Daartoe moet zij wel een aantal zaken goed regelen en vastleggen. De organisatie moet precies administreren wat de pool inhoudt en wat de winnaars aan prijzengeld of cadeaus krijgen. Als deze prijzen in totaal meer waard zijn dan € 449, moet de organisatie over het hele bedrag 29% kansspelbelasting afdragen aan de Belastingdienst. 

Organisatie moet kansspelbelasting namens prijswinnaar betalen

De organisatie moet de kansspelbelasting namens de prijswinnaar betalen. Stel dat de hoofdprijs € 600 van de WK-pool bedraagt. Dan kan dat op twee manieren worden afgerekend:

  • De organisatie kan de belasting inhouden op het prijsbedrag, zodat de winnaar van € 600 uiteindelijk (€ 600 × 29% =) € 174 minder overhoudt.
  • De organisatie spreekt af dat de winnaar het prijsbedrag van € 600 netto ontvangt en draagt dan kansspelbelasting af over (€ 600 × 100/71 =) € 845.

Ook als de winnaar in plaats van een geldbedrag een cadeau wint dat meer waard is dan € 449, moet er kansspelbelasting worden afgetikt.

Aangifte doen met formulier

De aangifte kansspelbelasting moet de organisatie doen met een formulier dat ze kan downloaden van de website van de Belastingdienst. Het verschuldigde bedrag moet binnen een maand nadat de prijs is uitgekeerd, zijn bijgeschreven op de rekening van de Belastingdienst. 

Pool opgezet tussen collega’s? Dan geen kansspelbelasting

Als er binnen de organisatie werknemers zijn die zelf een pool opzetten, dus tussen collega's, is er geen sprake van het gelegenheid geven tot deelname aan een kansspel. Er hoeft dan ook geen kansspelbelasting ingehouden en afgedragen te worden. Ook bij het opzetten van een pooltje tussen vrienden is er geen sprake van een kansspel waarover belasting is verschuldigd.

 

Bijlagen bij dit bericht