Kenteken niet van belang bij parkeerbelasting

1 maart 2016 | Door redactie

Is voor een geparkeerde auto een verkeerd kenteken ingevoerd, dan mag er geen naheffing van parkeerbelasting worden opgelegd als er al parkeerbelasting is betaald. Het doet er hierbij niet toe voor welk kenteken de parkeerbelasting is betaald. In de wet is namelijk bepaald dat alleen kan worden nageheven als de verschuldigde belasting niet is betaald.

Onlangs oordeelde de Hoge Raad dat het naheffen van parkeerbelasting onterecht is, als er voor een privéauto of auto van de zaak al parkeerbelasting is betaald. In deze zaak ging het om iemand die in Amsterdam, waar kentekenparkeren is ingevoerd, haar auto parkeerde. Ze meldde de auto aan via een applicatie op haar mobiele telefoon. Vervolgens werden parkeerbelasting en transactiekosten bij haar in rekening gebracht. Bij controle werd duidelijk dat niet voor het kenteken van de door haar geparkeerde auto was betaald: er bleek een ander kenteken aangemeld te zijn via de applicatie. De automobilist kreeg vervolgens een naheffingsaanslag (tool) parkeerbelasting opgelegd. 

Aanslag alleen terecht als er niet (voldoende) is betaald

Als achteraf blijkt dat er geen of te weinig belasting is betaald, kunt u een naheffingsaanslag verwachten. Maar in deze zaak had de automobilist al wel betaald voor het parkeren. Dat de parkeerbelasting niet op het juiste kenteken was geregistreerd, was hierbij niet van belang, oordeelde de Hoge Raad.

Hoge Raad, 26 februari 2016, ECLI (verkort): 316