Kentekenscanner fiscus faalt bij nieuwe auto

20 oktober 2016 | Door redactie

De kentekenscanners die de Belastingdienst gebruikt om wanbetalers te achterhalen werken niet bij de nieuwe kentekenplaten. Hierdoor ontstaat rechtsongelijkheid. Oude(re) auto’s worden namelijk wel van de weg gehaald, nieuwe niet.

Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende auto’s. Deze kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. De Belastingdienst gebruikt deze gegevens om achterstallige betalingen te innen maar ook om te checken of iemand met een auto van de zaak wel terecht geen rekening houdt met een bijtelling. De rittenadministratie (tool) van die betreffende persoon kan dus gecheckt worden aan de hand van deze beelden. Er loopt momenteel wel een zaak bij de Hoge Raad waarin het gebruik van deze beelden bestreden wordt. De A-G heeft onlangs aangegeven dat hij het gebruik rechtmatig vindt als de fiscus de beelden via de politie heeft opgevraagd.

Nieuwe kentekens niet herkend door camera

Uit onderzoek blijkt nu dat de camera’s de nieuwe kentekens met twee letters, drie cijfers en nog een letter niet herkennen. Een bestuurder van een nieuwe auto wordt hierdoor veel minder snel van de weg gehaald dan iemand die in een oude(re) auto rijdt. Dit werkt dus rechtsongelijkheid in de hand en dit kan als argument door bestuurder van oude(re) auto’s aangewend worden om te stellen dat een aanhouding onrechtmatig is.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft aangegeven dat er wel nieuwe apparatuur is aangeschaft, maar dat deze pas volgend jaar in gebruik genomen gaat worden.