Mini One Stop Shop-regeling voor BTW-afdracht

3 oktober 2014 | Door redactie

Als u in verschillende EU-lidstaten digitale diensten levert aan particulieren, is de levering nu nog belast in het land waar uw onderneming is gevestigd. Per 1 januari 2015 verandert dit, u moet dan BTW betalen in elke EU-lidstaat waar u digitale diensten levert. Dit kunt u voorkomen door gebruik te gaan maken van de mini One Stop Shop regeling.

Onder digitale diensten verstaat de regelgeving: elektronische diensten, telecommunicatiediensten en radio- en televisie omroepdiensten. De levering van digitale diensten is nu nog belast in het land waar uw onderneming is gevestigd. Op 1 januari 2015 veranderen de regels voor digitale diensten.

Zorg ervoor dat u de BTW afdraagt in slechts één lidstaat

De wijziging in de regelgeving betekent dat u als ondernemer in elke EU-lidstaat BTW moet gaan betalen. Dit voorkomt u dankzij twee soorten nieuwe mini One Stop Shopregelingen waarvoor u zich in een lidstaat van de EU kunt registreren:

  • een regeling voor ondernemingen waarvan de hoofdvestiging in een EU land gevestigd is (de EU-regeling);
  • een regeling voor ondernemingen waarvan de hoofdvestiging buiten de EU gevestigd is (de niet-EU- regeling).

U kunt er via deze regelingen voor zorgen dat u de BTW afdraagt in slechts één lidstaat.  De voorwaarden waar u aan moet voldoen om aan de regeling te kunnen deelnemen kunt u vinden op de website van de Belastingdienst. Als u zich  tussen 1 oktober en 31 december 2014 registreert kunt u  vanaf 1 januari 2015 gebruikmaken van deze regeling. Download hier de vaktool over de bepaling van de plaats van levering voor de BTW.