Mkb weet de belastingparadijzen ook te vinden

5 april 2016 | Door redactie

Niet alleen grote multinationals weten de weg naar belastingparadijzen te vinden, ook mkb-ers hebben de route ernaartoe ontdekt om minder belasting te betalen. Dit blijkt uit recent gelekte papieren.

Uit documenten van een Panamese financieel-juridische dienstverlener blijkt dat ook in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf het gebruik van offshore-vennootschappen, maar ook stichtingen en trusts, vrij gebruikelijk is. Offshore-vennootschappen zijn vennootschappen die worden opgericht op plekken waar vermogen (bijna) niet belast wordt. De oprichting van zo’n vennootschap is legaal, belastingontwijking is immers toegestaan. Het vermogen moet echter wel door de Nederlandse eigenaar van het offshorebedrijf doorgegeven worden aan de Nederlandse belastingdienst. Maar vaak maken de belastingparadijzen de gegevens over wie eigenaar is van het offshorebedrijf niet bekend. En als dan het vermogen niet wordt doorgegeven is er eigenlijk sprake van belastingontduiking, maar is het dus heel lastig te achterhalen om wie het gaat.

Door lekken zijn eigenaren bekend geworden

Door het lekken van de documenten door de dienstverlener is nu bekend geworden wie de eigenaren zijn van de vennootschappen die deze dienstverlener heeft opgezet. Daaruit blijkt dat ook de mkb-er in ons land gretig gebruikmaakt van de belastingconstructie. Van de slager om de hoek tot aan de café-eigenaar.

Maar weinig gegevens bij belastingparadijzen opgevraagd

Ons land heeft  met 28 belastingparadijzen verdragen afgesloten maar heeft nog maar heel weinig gegevens bij deze landen aangevraagd. In 2015 stuurde de fiscus maar 56 verzoeken om informatie naar belastingparadijzen.