Ons land moet minder aan agressieve belastingplanning doen

24 mei 2018 | Door redactie

De Europese Commissie (EC) heeft aangegeven dat Nederland al een aantal positieve stappen heeft gezet om belastingontwijking te bestrijden maar er zijn nog steeds regels waarmee door ondernemingen aan agressieve belastingplanning kan worden gedaan.

Uit de halfjaarlijkse analyse over het economisch beleid in de EU-lidstaten blijkt dat Nederland de goede richting ingaat met de bestrijding van belastingontwijking maar dat vooral de regels ten aanzien van de dividenden, rente- en royaltybetalingen nog steeds leiden tot agressieve belastingplanning. Volgens de EC zijn er in de EU nog zeven landen die regels hanteren die tot belastingontwijking leiden.

Nergens belasting betalen

De commissie ziet dat er zich in ons land veel buitenlandse investeerders bevinden die gebruikmaken van speciale juridische structuren waarvoor de vrees bestaat dat die nergens belasting betalen. Daarnaast moet Nederland aandacht gaan besteden aan de hoge schulden die huishoudens hebben; deze moeten flink lager worden. Ook moet de regering kijken naar een verbetering van de markt voor particuliere huurwoningen. Er moet eveneens meer fiscale aandacht komen voor publieke en private investeringen in onderzoek en innovatie (tool).

Inzetten zzp’ers minder aantrekkelijk maken

Vanuit Brussel komen er tevens geluiden dat tijdelijke contracten en het inzetten van zzp’ers minder aantrekkelijk voor werkgevers moeten worden. Daarnaast moet er wel een betere sociale bescherming voor zelfstandigen komen. Ook het pensioenstelsel moet transparanter worden en eerlijker voor alle generaties en schokbestendiger.

Afschaffing van dividendbelasting

Eerder gaf EU-commissaris Pierre Moscovici al aan dat de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting in Nederland de agressieve fiscale planning van multinationals die in Nederland actief zijn waarschijnlijk in de hand gaat werken als er niet tegelijk effectieve tegenmaatregelen worden genomen.