Over winst EK-pool kansspelbelasting betalen?

Met het EK voetbal dat in volle gang is en de Tour de France op komst is de kans groot dat een organisatie een pool heeft opgezet of gaat opzetten. Is de prijs in totaal hoger dan € 449, dan moet de organisatie over het gehele prijzengeld 30,1% kansspelbelasting betalen. Dit geldt ook als de winnaar een cadeau krijgt in plaats van geld.

15 juni 2021 | Door redactie

Als een organisatie een pool heeft opgezet voor het EK voetbal moet deze er rekening mee houden dat er kansspelbelasting verschuldigd zou kunnen zijn (video). Het moet dan wel gaan om een pool waaraan in principe iedereen (ook buiten de organisatie) mee mag doen. Daartoe moet zij een aantal zaken goed regelen en vastleggen. De organisatie moet precies administreren wat de pool inhoudt en wat de winnaars aan prijzengeld of cadeaus krijgen. Als deze prijzen in totaal meer waard zijn dan € 449, moet de organisatie over het hele bedrag 30,1% kansspelbelasting afdragen aan de Belastingdienst.

Organisatie moet kansspelbelasting betalen

De organisatie moet de kansspelbelasting namens de prijswinnaar betalen. Stel dat de hoofdprijs € 600 van de EK-pool bedraagt. Dan kan dat op twee manieren worden afgerekend:

  • De organisatie kan de belasting inhouden op het prijsbedrag, zodat de winnaar van € 600 uiteindelijk (€ 600 × 30,1% =) € 180,60 minder overhoudt.
  • De organisatie spreekt af dat de winnaar het prijsbedrag van € 600 netto ontvangt en draagt dan kansspelbelasting af over (€ 600 × 100/69,9 =) € 858.

Ook als de winnaar in plaats van een geldbedrag een cadeau wint dat meer waard is dan € 449, is de kansspelbelasting van toepassing.

Aangifte doen

De aangifte kansspelbelasting moet de organisatie doen met een formulier (pdf) dat ze kan downloaden van de website van de Belastingdienst. Het verschuldigde bedrag moet binnen een maand nadat de prijs is uitgekeerd, zijn bijgeschreven op de rekening van de Belastingdienst. 

Zelf een pool opzetten zonder kansspelbelasting

Als er binnen de organisatie werknemers zijn die zelf een pool opzetten, dus tussen collega's, is er geen sprake van het gelegenheid geven tot deelname aan een kansspel. Er hoeft dan ook geen kansspelbelasting ingehouden en afgedragen te worden. Ook bij het opzetten van een pooltje tussen vrienden is er geen sprake van een kansspel waarover belasting is verschuldigd.

Bijlagen bij dit bericht