Pakkans groter door slimmere Belastingdienst

10 oktober 2014 | Door redactie

De Belastingdienst slaagt er steeds beter in om fraude en fouten te voorkomen. Zo helpt het om vooraf te waarschuwen voor controles en is de vooraf ingevulde aangifte (VIA) een effectief instrument. Staatssecretaris Wiebes van Financiën liet dat recent weten aan de Tweede Kamer.

Volgens de staatssecretaris wordt de Belastingdienst steeds slimmer. De nadruk komt meer te liggen op de controles vooraf in plaats van achteraf. De VIA is daarvan een goed voorbeeld. De Belastingdienst vult steeds meer gegevens op de aangifte inkomstenbelasting vooraf in. U hoeft alleen nog te controleren of de ingevulde gegevens juist zijn. Het invullen van de aangifte is daardoor makkelijker en minder gevoelig voor fouten.

Vooraf waarschuwen voor extra controles

Daarnaast behaalt de fiscus ook goede resultaten met het vooraf waarschuwen voor extra controles. Zo heeft de Belastingdienst recent een brief gestuurd aan ondernemers over de BTW-afdracht. Hierdoor kwam er € 48 miljoen extra aan belasting binnen. Dat scheelt weer voor controles achteraf. Sinds kort werken er bij de fiscus ook wiskundigen en econometristen, die zich bezighouden met het verbeteren van controlesystemen en maken van analyses over de controles. Dit zorgt ervoor dat het steeds vaker overbodig is om achteraf handmatig te controleren.