Papieren belastingaangifte leidt tot boete

15 oktober 2014 | Door redactie

Het is verstandig om u te houden aan het elektronische aangiftesysteem bij het doen van de belastingaangifte. De Belastingdienst mag u namelijk een boete geven als u toch kiest voor een papieren aangifte. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

In deze zaak ging het om een zzp’er die de aangifte voor de inkomstenbelasting via het elektronische aangiftesysteem moest indienen. Omdat het de ondernemer − naar eigen zeggen − niet lukte om het aangiftesysteem in te vullen, vroeg hij aan de Belastingdienst of hij zijn aangifte op papier mocht indienen. Dit verzoek werd  afgewezen. Ondanks deze  afwijzing, koos de zzp’er toch voor het indienen van een papieren belastingaangifte. Het gevolg was dat hij een verzuimboete van € 22 kreeg van de Belastingdienst.

Voordeel om het aangiftesysteem onder de knie te krijgen

De zzp’er vond dat de boete niet terecht was en ging tegen het besluit in beroep bij de rechtbank. Toen de  zzp’er in het ongelijk gesteld werd, liet hij het er niet bij zitten. Hij ging  in hoger beroep bij Hof ‘s-Hertogenbosch. Het hof vond dat de boete terecht was opgelegd. De zzp’er wist namelijk dat hij niet met een papieren aangifte had mogen werken. Hoewel de fiscus de belastingaangifte in behandeling nam, kreeg de ondernemer toch een boete. De  zzp’er had niet voldaan  aan zijn elektronische aangifteplicht. Ook had de ondernemer te weinig gedaan om het aangiftesysteem onder de knie te krijgen. Dit bleek uit de inloggegevens van de zzp’er die hij van de Belastingdienst ontving. Die waren verlopen omdat hij ze niet had gebruikt! Hieruit leidde het hof af dat de zzp’er te weinig gedaan had om het systeem onder de knie te krijgen.
Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 10 september 2014, ECLI (verkort): 3565

Dringende vragen over de belasting(aangifte)?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de belasting(aangifte), dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!