Platform moet inkomsten internetverkoper bij fiscus melden

26 januari 2023 | Door redactie

Vanaf 1 januari zijn digitale platformen verplicht om aan de Europese belastingdiensten door te geven hoeveel geld internetverkopers verdienen. Deze verplichting moet ervoor zorgen dat de fiscus meer kijk en grip krijgt op de digitale economie en kan checken of de verkopers wel voldoende belasting betalen.

De rapporteringsverplichting voor internetplatformen zoals Marktplaats en Airbnb, volgt uit de Europese richtlijn DAC7. Deze richtlijn zorgt voor meer fiscale transparantie in de digitale economie. De verplichting moet ervoor gaan zorgen dat het fiscale gat (door het niet altijd bekend zijn van digitale inkomsten) dat heerst tussen de digitale en fysieke economie gedicht wordt. De nieuwe rapportageplicht geldt voor de verkoop van goederen, verhuur van vastgoed en vervoersmiddelen, en persoonlijke dienstverlening, zoals klus- of schoonmaakhulp.

Gegevens gebruiken voor de inkomstenbelasting en de BTW

De gerapporteerde gegevens kan de fiscus toepassen voor zowel de inkomstenbelasting als de BTW. De Belastingdienst zal de gegevens gaan gebruiken als externe informatiebron ter controle van de aangiftes van beide belastingen. De digitale platformen zijn in 2024 voor het eerst rapportageplichtig over het kalenderjaar 2023.

 

Bijlagen bij dit bericht