SBR in plaats van BAPI in 2017

16 december 2016 | Door redactie

Organisaties zijn verplicht om digitaal aangifte te doen bij de Belastingdienst. Dat kan rechtstreeks of via een intermediair. Om deze aangifte in te dienen is in het verleden het zogenoemde BAPI kanaal beschikbaar gesteld. Maar vanaf 1 januari 2017 is het BAPI-kanaal niet meer te gebruiken voor een aantal aangiften.

De Belastingdienst heeft voor verschillende soorten aangiften aangegeven of ze via het BAPI-kanaal moeten worden ingediend of via  Standard Business Reporting (SBR). Per 1 januari 2017 vindt er een verandering plaats. Vanaf dat moment moeten organisaties ook de aangifte inkomstenbelasting (tool), de aangifte vennootschapsbelasting (tool) en een verzoek om (wijziging van) een voorlopige aanslag met SBR via het overheidsbrede Digipoort indienen. Voor oudere jaren die niet worden ondersteund door SBR kan de belastingplichtige organisatie nog het beveiligde gedeelte van de Belastingdienstsite gebruiken.

Digipoort gebruikt u voor meer dan alleen aangiftes

Digipoort is het elektronische postkantoor van de Nederlandse overheid. Voor communicatie is een digitaal certificaat (PKI overheid services certificaat) verplicht. Digipoort wordt niet alleen gebruikt voor het versturen van belastingaangiftes maar ook voor het insturen van financiële rapportages of ziek- en hersteldmeldingen aan UWV. Digipoort is alleen beschikbaar voor overheden en organisaties en niet voor consumenten.