Tijdelijk voordelig inkeren voor zwartspaarders

4 september 2013 | Door redactie

Het kabinet wil de navorderingstermijn bij kwade trouw (zoals bij zwartspaarders) verlengen van vijf jaar naar twaalf jaar en de vergrijpboete verhogen. Met een tijdelijk soepele inkeerregeling geeft staatssecretaris Weekers van Financiën zwartspaarders nu alsnog de mogelijkheid om het verzwegen inkomen en vermogen op te geven.

De schatkist loopt door zwartspaarders jaarlijks behoorlijk wat belastinggeld mis. In het wetsvoorstel ‘Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst (pdf)’ is daarom opgenomen dat de Belastingdienst bij kwade trouw langer de tijd krijgt om na te vorderen. Daar staat tegenover dat als u gewoon normaal aangifte doet, u sneller duidelijkheid krijgt over de gevolgen van uw aangifte.

Vrijwillige verbetering

Zwartspaarders kunnen een navordering voorkomen door een vrijwillige verbetering in te dienen. Bij een vrijwillige verbetering binnen twee jaar na de onjuiste of onvolledige aangifte, legt de Belastingdienst geen vergrijpboete op. De zwartspaarder krijgt wel een vergrijpboete als hij op een later moment een vrijwillige verbetering van de aangifte indient. De vrijwillige verbetering is echter wel reden om de maximale boete van 300% van de verschuldigde belasting te matigen tot 30%.

Soepele inkeerregeling

Een versoepeling van de inkeerregeling (pdf) moet het aantrekkelijk maken om alsnog aangifte te doen over zwart geld. Gebeurt dit vóór 1 juli 2014, dan hoeven zwartspaarders geen boete te betalen. Vanaf 1 juli 2014 tot 1 juli 2015 geldt de oude regeling en geldt er een vergrijpboete van 30%. Daarna gaan er strengere regels gelden en krijgen zwartspaarders bij een vrijwillige verbetering een vergrijpboete van 60% van de ontdoken belasting.