Toon aan dat de fiscus een fout maakte

15 april 2015 | Door redactie

Heeft u om wat voor reden dan ook nagelaten om aangifte VPB te doen, en wijt u dit aan fouten die de fiscus gemaakt zou hebben? Dan moet u wel met harde bewijzen komen die specifiek op uw situatie van toepassing zijn, anders komt u niet onder de verzuimboete uit. Dit bleek onlangs weer uit een zaak bij Gerechtshof Amsterdam.

Een Engelse vennootschap had in Nederland belastingaangifte moeten doen voor het boekjaar 2010/2011 maar had dit, ook na het ontvangen van een aanmaning van de Belastingdienst, nagelaten. De inspecteur legde daarom een ambtshalve aanslag op van nihil, omdat er nog verrekenbare verliezen waren uit voorgaande jaren. Daarnaast kreeg de onderneming een verzuimboete opgelegd. Daar ging ze tegen in beroep.

Algemene klachten over Belastingdienst overtuigen niet

In het beroepschrift stelde de onderneming dat ze wel geprobeerd had om elektronisch aangifte te doen, maar dat ze niet kon inloggen bij de Belastingdienst. Volgens de onderneming maakte de Belastingdienst nogal vaak fouten en was er dus sprake van onmacht. De rechter was echter niet overtuigd. Dat de Belastingdienst regelmatig negatief in het nieuws komt door fouten, leverde namelijk nog geen bewijs dat de onderneming herhaaldelijk niet kon inloggen. Volgens de rechter waren de verwijzingen naar een blunderende fiscus te algemeen, en bovendien kon de onderneming niet bewijzen dat ze al het mogelijke had gedaan om aangifte te doen. De verzuimboete was dus terecht opgelegd.
Gerechtshof Amsterdam, 26 februari 2015, ECLI (verkort): 1152