U mag vertrouwen op e-mail van inspecteur

28 januari 2015 | Door redactie

Krijgt u een e-mail van een inspecteur met daarin een toezegging die niet overduidelijk in strijd is met de wet? Dan kunt u zich bij een later conflict met succes beroepen op het vertrouwensbeginsel als blijkt dat de inspecteur toch ineens anders heeft beslist. Dit blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland.

Het draaide in die zaak om een conflict over de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een oud schoolgebouw. De koper kocht het schoolgebouw om het te splitsen en er gedeeltelijk woningen in te vestigen. Het tarief overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt 2%, voor niet-woningen is het tarief 6%. In een e-mail conversatie met een inspecteur van de Belastingdienst, stelde deze dat de koper de overdrachtsbelasting mocht splitsen in het lage en hoge tarief. Een paar maanden later viel echter een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting op de mat. Een taxateur van de fiscus had bepaald dat het hele gebouw onder het hoge tarief viel. 

Standpunt in e-mail niet onredelijk

De koper stapte hierop naar de rechter. Hij beriep zich op het vertrouwensbeginsel en verwees hierbij naar de e-mail van de inspecteur. De rechter gaf de koper gelijk. De e-mail kon gezien worden als een toezegging van de fiscus dat de koper voor een gedeelte van het pand het lage tarief moest betalen. Die toezegging was niet dusdanig onredelijk dat de koper zelf had moeten weten dat deze in strijd zou kunnen zijn met de wet. De koper kon bovendien niet redelijkerwijs voorzien dat de taxatie anders zou uitpakken. De naheffingsaanslag werd daarom vernietigd.
Rechtbank Noord-Nederland, 23 december 2014, ECLI (verkort): 6695