Vergrijpboete onder inkeerregeling nu 60%

3 juli 2015 | Door redactie

Zwartspaarders krijgen sinds 1 juli te maken met een vergrijpboete ter grootte van 60% van de niet aangegeven belasting als zij dit vrijwillig melden bij de Belastingdienst. Tot 1 juli bedroeg de sanctie maximaal 30% van de ontdoken belasting.

In het nieuwsartikel ‘Soepele inkeerregeling voor zwartspaarders’ kon u lezen dat u tot vandaag gebruik kon maken van een versoepelde inkeerregeling voor niet aangegeven buitenlandse spaartegoeden. Het gaat hierbij ook om het niet (volledig) aangeven van de behaalde omzet. Wat is er veranderd? Als u voor 1 juli vrijwillig aangifte deed, kreeg u te maken een vergrijpboete met een omvang van 30% van de ontdoken belasting. Vanaf 1 juli gelden er strengere regels: zwartspaarders krijgen bij vrijwillige verbetering een vergrijpboete ter grootte van 60% van de ontdoken belasting.

Een navordering voorkomen

U kunt gebruikmaken van de inkeerregeling met het formulier Melding Vrijwillige Verbetering (pdf). Nadat het belastingkantoor het formulier heeft ontvangen, krijgt u het verzoek om informatie over inkomsten en vermogen door te geven. Daarnaast moet u in uw administratie het saldo van de bankrekeningen opzoeken. Als er sprake is van grote opnamen of stortingen, moet u dit kunnen verklaren. Deze informatie heeft de Belastingdienst nodig om te berekenen hoeveel belasting en rente u moet betalen. De uitkomst van deze berekening legt de fiscus vast in een vaststellingsovereenkomst. Hierdoor kunt u een navordering beperken.