Voorkom koude douche bij de douane

7 juli 2016 | Door redactie

Binnenkort start de zomervakantie weer. Vakantiegangers kopen op hun vakantie in het buitenland vaak producten die zij meenemen naar Nederland. De vraag die dan naar boven komt is welke producten zij dan weer mee naar Nederland kunnen nemen zonder dat zij hierover belasting hoeven te betalen.

Gaat u binnenkort op reis en koopt u tijdens uw vakantie een product, dan kunt u bij terugkomst in Nederland soms voor verrassingen bij de douane (tool) komen te staan als blijkt dat u over uw vakantieaankoop belasting moet betalen. Gaat u op vakantie binnen de Europese Unie (EU), dan mag u eigenlijk alles mee terug naar ons land nemen zonder dat u daarover belasting afdraagt, behalve bedreigde dier- en plantensoorten, kunst en antiek en (speelgoed)wapens. Voor drank en tabak gelden er speciale regels, u mag bijvoorbeeld maar maximaal 110 liter bier en 800 sigaretten invoeren.

Belasting betalen over hogere waarde dan € 430

Reist u van buiten de EU naar Nederland, dan moet u belasting betalen over de door u gekochte producten als deze in totaal meer waard zijn dan € 430. Als u goederen invoert met een waarde tussen de € 430 en € 700, komt u in aanmerking voor een speciaal reizigerstarief. U moet dan wel zelf de goederen aangeven bij de douane. Er gelden ook hier speciale regels voor drank en tabak, u mag bijvoorbeeld maar maximaal 16 liter bier en 200 sigaretten belastingvrij meenemen. 
Keert u terug vanuit de Canarische eilanden of Kanaaleilanden, dan moet u opletten! Deze landen gelden ook als niet-EU-gebied
Op de site van de Belastingdienst kunt u de app ‘douane reizen’ downloaden. Met deze app kunt u controleren welke producten u belastingvrij kunt invoeren.