Controleer periodiek de gegevens in het Handelsregister

8 november 2024 | Door redactie

De informatie in het handelsregister is voor derden bindend. Wijkt de werkelijkheid af van de informatie in het handelsregister dan kan dat grote gevolgen hebben. Controleer dus periodiek of de gegevens nog kloppen. Geef wijzigingen door aan de Kamer van Koophandel (KvK).

Veel ondernemingen staan ingeschreven in het Handelsregister van de KvK. Maar even inschrijven en verder nooit meer naar die gegevens omkijken is niet verstandig. Ondernemingen groeien of krimpen, verhuizen naar een kleiner pand vanwege meer thuiswerkopties, tekenbevoegden kunnen wijzigen net als de bedrijfsactiviteiten: al deze wijzigingen moeten correct zijn opgenomen in het Handelsregister. Wijzigingen moeten worden doorgegeven aan de KvK.

Inschrijving verplicht om rechtszekerheid te bevorderen

Ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister van de KvK .De wetgever verplicht de inschrijving om de rechtszekerheid te bevorderen. Door de inschrijving is snel te zien wie bevoegd is, wie aansprakelijk is en of er misschien sprake is van een faillissement. Inschrijven moet in de ‘woonplaats’ van uw onderneming, dat is in het algemeen de statutaire vestigingsplaats. De inschrijving vindt plaats door middel van speciale formulieren, die te downloaden zijn op www.kvk.nl. Eventuele latere wijzigingen in uw onderneming moet u ook doorgeven aan de KvK. Zorg ervoor dat u dit tijdig regelt.

Juiste informatie in het Handelsregister

In het Handelsregister staat wat een onderneming precies doet en is informatie te lezen over:

  • de omvang van de onderneming en de bedrijfsactiviteiten;
  • het adres van de onderneming;
  • het telefoonnummer, faxnummer, e-mailadres of correspondentieadres;
  • de privéadressen van de eigenaar, vennoot, bestuurder, commissaris of gevolmachtigde van de onderneming;
  • de tekenbevoegden bij contracten;
  • de gegevens van nevenvestigingen;
  • de curator bij een faillissement;
  • eventuele andere ondernemingen op hetzelfde adres.
Iedereen mag erop vertrouwen dat de gegevens in het Handelsregister actueel zijn en kloppen. Dit heet derdenwerking en is vastgelegd in de Handelsregisterwet. Als een onderneming wijzigingen niet heeft doorgegeven, dan geldt volgens de wet toch wat in het Handelsregister staat. Dit kan gevolgen hebben: contracten zijn bijvoorbeeld niet rechtsgeldig, of leveranciers of afnemers verliezen het vertrouwen in de onderneming die de zaakjes niet op orde heeft. Het kan zelfs leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid van ex-bestuurders bij faillissementen, zo blijkt uit rechtspraak. Kijk op Mijn KVK en controleer of de gegevens nog actueel zijn.