Deadline voor aanvraag subsidie NOW 2.0 nadert

13 augustus 2020 | Door redactie

Werkgevers kunnen tot en met 31 augustus een aanvraag indienen voor (een voorschot op) de tegemoetkoming van de Tweede tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW 2.0). Tot dusver loopt het geen storm bij UWV.

Vlag EngelsThis news article is also available in English

De NOW biedt een tegemoetkoming in de loonkosten als een organisatie momenteel omzetverlies lijdt. Van de eerste NOW-regeling (NOW 1.0) maakten werkgevers massaal gebruik. Veel organisaties waren door de coronacrisis in de financiële problemen gekomen en probeerden via de subsidieregeling de schade te beperken. In juni verlengde het kabinet de NOW, maar bracht wel een aantal belangrijke wijzigingen aan in de regeling. Het aantal aanvragen voor deze NOW 2.0 – waarvoor het aanvraagtijdvak op 6 juli werd geopend – is aanzienlijk lager dan bij de NOW 1.0.

Minder aanvragen NOW 2.0 door herstel organisaties

Begin deze week liet UWV weten dat er tot nu toe ruim 35.000 aanvragen voor de NOW 2.0 zijn goedgekeurd. Het uitvoeringsinstituut betaalde hiervoor in de eerste termijn van het voorschot € 1,3 miljard uit aan de werkgevers. Het tweede deel van het voorschot volgt later. Hoewel het om een fors bedrag gaat, was het kabinet bij de NOW 1.0 veel meer geld kwijt. In totaal ging het toen om een bedrag van zo’n € 8 miljard aan voorschotten.
UWV heeft een enquête laten uitvoeren om te ontdekken waarom minder werkgevers een aanvraag doen. Hieruit blijkt dat het met veel werkgevers beter gaat en ze de NOW 2.0 daarom niet nodig hebben. Daarnaast voldoet een deel van de organisaties niet aan de gewijzigde criteria.

Zorgvuldige overweging nodig voor aanvraag NOW 2.0

Sommige organisaties wachten met hun aanvraag tot het laatste moment, zodat de kans groter is dat zij het omzetverlies correct inschatten. Bij de aanvraag moeten werkgevers immers het verwachte omzetverlies doorgeven. UWV baseert het voorschot op die inschatting. Wie bij het omzetverlies een te hoog bedrag opgeeft, moet achteraf geld terugbetalen.
Uiteraard doet een werkgever er goed aan om niet té lang te wachten met de aanvraag en zich goed te laten adviseren over de gevolgen van de aanvraag. Zo is er bijvoorbeeld een sanctie bij ontslag. UWV biedt organisaties extra hulp met de websites rekenhulpomzetverlies.nl en simulatienow.nl.

Bijlagen bij dit bericht