Deskundigenoordeel geeft helderheid, maar kan even duren

5 september 2024 | Door redactie

Bij problemen rondom de re-integratie van een zieke werknemer, kan uw organisatie UWV om een deskundigenoordeel vragen. De instantie spreekt zich dan uit over de mogelijkheden van de werknemer voor werkhervatting in zijn eigen of aangepast werk. Deze beoordeling laat echter wel even op zich wachten.

Een deskundigenoordeel van UWV kan antwoord geven op vijf vragen die spelen rond de re-integratie van zieke werknemers:

  1. Kan de werknemer vanaf datum X zijn eigen werk weer volledig oppakken?
  2. Valt het werk dat de werknemer tijdens zijn re-integratie doet onder de noemer passende arbeid?
  3. Heeft uw organisatie voldoende gedaan aan de re-integratie van de werknemer?
  4. Heeft de werknemer zelf genoeg gedaan aan zijn re-integratie?
  5. Is er sprake van frequent ziekteverzuim van de werknemer?

Bij elke situatie vraagt UWV om andere documenten. De probleemanalyse van de arbodienst moet vrijwel altijd worden bijgevoegd, verder kunnen bijvoorbeeld een functiebeschrijving en berichten of adviezen van de bedrijfsarts vereist zijn.

Deskundigenoordeel kan twee uitkomsten hebben

Bij het oordeel kan het twee kanten op. Enerzijds kan het deskundigenoordeel ervoor zorgen dat werkgever en werknemer weer samen verder kunnen werken aan re-integratie en werkhervatting (artikel). Maar de uitkomst kan ook zijn dat er aanleiding is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen (artikel). Voordat uw organisatie naar de rechter kan stappen voor een ontslag wegens frequent ziekteverzuim of onvoldoende meewerken aan re-integratie, is altijd een deskundigenoordeel van UWV nodig. 

Kosten voor aanvraag deskundigenoordeel

De aanvraag van het deskundigenoordeel moet via het werkgeversportaal van UWV. Als uw organisatie de aanvraag doet, brengt UWV hiervoor € 400 in rekening. Als de werknemer het initiatief neemt voor het deskundigenoordeel, betaalt hij € 100. Alleen als het deskundigenoordeel nodig is voor een ontslagaanvraag (vraag 4 en 5) pakt UWV de aanvraag van een deskundigenoordeel gratis op. En als de betreffende werknemer weigert mee te werken aan een medisch onderzoek voor een deskundigenoordeel voor vraag 1 of 4, geeft UWV geen oordeel af en stuurt ook geen rekening aan uw organisatie.

Langer wachten op deskundigenoordeel

Er is één ding wat roet in het eten gooit: UWV geeft op haar website aan veel meer aanvragen voor een deskundigenoordeel binnen te krijgen dan de instantie aankan. Na ontvangst van de aanvraag van uw organisatie zal UWV daarom eerst telefonisch overleggen of ze op een andere manier kunnen helpen. Alleen als dat niet mogelijk blijkt, neemt UWV de aanvraag in behandeling. Maar het oordeel zal dan langer dan de normale twee tot vier weken op zich laten wachten.

Meer informatie over correct contact met UWV vindt u in de toolbox Snel aan de slag met correct contact met UWV.