Een zieke werknemer die in aanmerking komt voor een Ziektewet-uitkering moet uiterlijk op de vierde ziektedag ziek worden gemeld bij UWV. Maar in bepaalde gevallen hoeft de werkgever deze melding pas bij zes weken ziekte te doen.
Normaal gesproken betaalt de werkgever bij ziekte van zijn werknemers hun loon door. In sommige situaties hebben zieke werknemers echter recht op een Ziektewet-uitkering van de overheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor:
Werknemers die recht hebben op een Ziektewet-uitkering moet de werkgever in principe uiterlijk op de vierde ziektedag ziek melden bij UWV. AOW-gerechtigde werknemers meldt de werkgever binnen twee dagen na hun ziekmelding ziek bij UWV.
In bepaalde gevallen hoeft de werkgever de ziekmelding van een werknemer met recht op een Ziektewet-uitkering pas later aan UWV te doen. Dan moet de melding binnen zijn voordat de werknemer zes weken ziek is. Dit geldt voor:
Zieke werknemers van 55 jaar of ouder – die in aanmerking komen voor een Ziektewet-uitkering – meldt de werkgever uiterlijk binnen vier dagen ziek nadat ze 13 weken ziek zijn. Is de werkgever te laat met ziek melden? Dan krijgt hij een boete van maximaal € 455.
Is de zieke werknemer weer beter, dan moet de werkgever binnen twee dagen een hersteldmelding indienen bij UWV. Een werknemer die enkele weken ziek is, heeft de werkgever dan soms nog niet eens bij UWV gemeld. In dat geval kan de werkgever de hersteldmelding tegelijk indienen met de ziekmelding.
Als het dienstverband van een werknemer tijdens zijn ziekte stopt, geeft de werkgever de ziekmelding aan UWV door op de laatste werkdag van zijn dienstverband. Vanaf die datum keert UWV de uitkering rechtstreeks aan de ex-werknemer uit. Dient hij de hersteldmelding te laat in, dan riskeert hij ook hier een boete van € 455.
Meer informatie over correct contact met UWV vindt u in de toolbox Snel aan de slag met correct contact met UWV.