Aanvraagtijdvak derde periode NOW is weer opengesteld

15 december 2020 | Door redactie

Minister-president Rutte kondigde gisteravond vanuit het torentje een heropening van het aanvraagtijdvak van de derde NOW-tranche aan. Werkgevers kunnen weer subsidie aanvragen voor de loonkosten in oktober tot en met december 2020.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaat Nederland tot ten minste 19 januari 2021 in de strengste lockdown tot nu toe. Voor veel organisaties kan dit grote gevolgen hebben, ook deze maand al. Het kabinet heeft daarom besloten het eerste aanvraagtijdvak van de NOW 3.0 (de derde van de vijf tranches) weer open te stellen. Het aanvraagtijdvak was zondag geëindigd, maar loopt vanaf vandaag door tot en met 27 december 2020. Werkgevers die een aanvraag willen doen, kunnen hiervoor terecht bij UWV. De verlenging van de steun is hard nodig, zo voorzien de werkgeversorganisaties. Veel ondernemers moeten de deuren sluiten, terwijl zij met een grote voorraad voor de feestmaand december zitten opgescheept.

Keuze maken voor periode van omzetverlies

De derde tranche van de NOW 3.0 is bedoeld voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december 2020. Een organisatie komt in aanmerking als zij minstens 20% omzetverlies heeft geleden in een periode van drie maanden. Dit hoeft niet per se de periode oktober tot en met december 2020 te zijn. Als de werkgever niet van de NOW 2.0 gebruik heeft gemaakt, kan hij het omzetverlies ook berekenen over november 2020 tot en met januari 2021 of december 2020 tot en met februari 2021. De werkgever kan door deze regel ‘inspelen’ op de financiële gevolgen van de lockdown. Heeft de werkgever bij de NOW 2.0 wél subsidie aangevraagd, dan moet de omzetverliesperiode nu aansluiten op de omzetverliesperiode van de NOW 2.0.

Tegemoetkoming voor maximaal 80% van de loonsom

De werkgever krijgt maximaal 80% van de loonsom vergoed. Dat maximum geldt als hij 100% omzetverlies lijdt. Het vergoedingspercentage daalt evenredig bij een lager omzetverlies. Ook in het volgende aanvraagtijdvak, voor de loonkosten in januari tot en met maart 2021, is het maximum 80%. Oorspronkelijk zou het maximum voor deze vierde tranche 70% zijn. Het kabinet heeft die versobering echter teruggedraaid. Voor de vijfde tranche staat nog wel een afbouw gepland.

Bijlagen bij dit bericht