Accountants hadden veel vragen over coronamaatregelen

Het aantal vragen dat de telefonische helpdesk van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) kreeg, is afgelopen jaar nagenoeg verdubbeld. In 2019 kwamen 1.667 vragen binnen, in 2020 waren dat er 3.245. De vragen gingen vooral over de verschillende coronamaatregelen die het afgelopen jaar zijn geïntroduceerd.

19 januari 2021 | Door redactie

Menig accountant had in 2020 vragen over de verschillende financiële en fiscale maatregelen (tool) die het kabinet had geïntroduceerd als gevolg van de coronapandemie. In het eerste half jaar van 2020 betroffen de vragen vooral de toepassing van de verschillende maatregelen, zoals de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Aan het einde van 2020 stelden accountants vooral vragen over de manier waarop zij moeten omgaan met de controle van de aangevraagde NOW-regeling.

Aandacht voor continuïteitsrisico’s

De kabinetsmaatregelen om ondernemers te helpen tijdens de coronacrisis hebben veel impact op de werkzaamheden van de accountant. Zo is de accountant extra tijd kwijt aan het afgeven van NOW-verklaringen. Daarnaast vraagt de coronapandemie bijvoorbeeld ook om extra aandacht van accountants voor continuïteitsrisico’s bij het samenstellen en controleren van de jaarrekening.

Golf aan tuchtzaken

De voorzitter van de Accountantskamer gaf recent in een interview aan een golf aan tuchtzaken te verwachten in 2021 die het gevolg zijn van de verantwoording van de steunmaatregelen. Het zal dan in veel gevallen gaan om een klacht van een ondernemer over een accountant die niet achter een NOW-uitkering staat, waardoor zijn klant verplicht is om de vergoeding terug te betalen.  

Vragen over AVG

De vorige grootste piek in het aantal vragen dat bij de NBA Helpdesk binnen kwam, was in 2018. Toen kwamen 1.883 vragen binnen. Veel vragen betroffen toen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in de loop van dat jaar werd geïntroduceerd.