Corona weren: airco uit en ramen en deuren open

Mocht er weer op kantoor worden gewerkt, dan is het raadzaam niet alleen anderhalve meter afstand in acht te houden en vaak de handen te wassen, maar ook om goed te ventileren. Onderzoekers stellen dat het ventileren van ruimtes net zo belangrijk is om coronabesmetting te voorkomen. Instrueer medewerkers dus goed.

3 juni 2020 | Door redactie

Het was al bekend dat corona in de buitenlucht minder kans heeft. In ongeventileerde binnenruimtes des te meer. Het virus verspreidt zich niet alleen wanneer een besmet persoon hoest of niest, maar ook wanneer hij praat. Dat blijkt uit onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine. Daarin pleiten onderzoekers voor het ventileren van ruimtes. Voor ouderwets de ramen en deuren openzetten om de boel goed te laten luchten.

Liever geen airconditioning

Hoewel een ventilatiesysteem ook goed kan werken, zijn van tijd tot tijd open ramen en deuren toch echt het beste: de toevoer van verse lucht laat de kleinste coronadruppeltjes verdwijnen. De onderzoekers ontdekten dat bij een ventilatiesysteem de helft van de druppeltjes na 2,5 minuut verdwijnt, bij open ramen en deuren al na een halve minuut. En ondanks hoge temperaturen is het af te raden de airco aan te zetten, zeker als de filters niet goed werken. Zo ontstond er een ‘superbesmetting’ in een restaurant in China; door slechte filters bleven coronadruppeltjes door de ruimte circuleren. Hetzelfde gebeurde in een bus in China toen de chauffeur de luchtbehandeling op ‘recirculeren’ had gezet.

Miljoenen druppeltjes corona

Wanneer iemand die besmet is met corona in een ongeventileerd kantoor praat, hoest of niest, stoot hij aerosolen uit die wel tot tien minuten door de lucht blijven zweven. Zo kan hij zijn collega’s besmetten met het virus. Zorg dus naast protocollen voor handenwassen en afstand houden, ook voor ruimtes waar de ramen open kunnen. Zie er op toe dat medewerkers dagelijks een paar keer de ramen en deuren openzetten en zo de ruimte waarin ze werken goed ventileren. Dat kan ook tijdens pauzes. Het spreekt voor zich dat medewerkers niet in afgesloten en ongeventileerde ruimtes kunnen werken.