Financials minst getroffen door coronapandemie

Slechts 7% van financials wereldwijd is gevraagd om minder te werken of vrijwillig een loonsverlaging te accepteren als gevolg van de coronapandemie. Daarmee zijn financials de professionals die het minst hebben moeten terugschalen in uren en salaris.

31 mei 2021 | Door redactie

Recruitmentorganisatie Robert Walters vroeg 5.500 professionals en 2.200 organisaties in 31 verschillende landen naar de effecten van de coronacrisis op hun arbeidsomstandigheden. Gemiddeld gaf 15% van de werknemers aan minder te zijn gaan werken of een loonsverlaging te hebben geaccepteerd. De verschillen per beroepsgroep zijn groot. Zo gaf de helft (50%) van de kunst- en cultuurprofessionals aan dat zij in 2020 door de coronapandemie minder uren hebben gewerkt of salaris hebben moeten inleveren. Het onderzoek wijst uit dat financials het minst zijn geraakt door de coronacrisis. Sectoren waar de pandemie weinig gevolgen had voor de positie van financials zijn de financiële en bancaire sector, IT, accounting, de verzekeringssector en de juridische sector.

Meer werk dan voorheen

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de financials (45%) meer werk verzette tijdens de lockdown dan voorheen. Als gevolg hiervan maakte 32% in het afgelopen jaar langere dagen dan voor de pandemie. Dit is het gevolg van de behoefte van veel organisaties aan informatie, analyses en duiding van financiële cijfers. Veel organisaties willen weten hoe zij ervoor staan en hoe de toekomst eruit ziet. De werkdruk is daarom voor veel financials alleen maar toegenomen. Desondanks voerde 40% van organisaties wereldwijd ook voor finance-functies aanvankelijk een vacaturestop in.

Behoefte aan data analytics

Uit onderzoek van Robert Walters eerder dit jaar blijkt dat het aantal financiële vacatures in Nederland alweer nagenoeg op hetzelfde niveau ligt als voor de coronapandemie. In het eerste kwartaal van 2021 stonden er ruim 10.000 vacatures open voor financials. Er is vooral behoefte aan specialisten op het gebied van data analytics en financial modeling.