Handhaven handhygiëne tegen nieuwe coronabesmettingen

15 september 2022 | Door redactie

Nu de herfst in aantocht is, klinken ook alweer de waarschuwingen voor een nieuwe corona-uitbraak. De belangrijkste maatregel om besmetting met een virus te voorkomen – ook het influenzavirus – blijft een goede handhygiëne. Vaak handen wassen dus en liefst met zeep.

In de strijd tegen besmetting met virussen op de werkplek speelt een goede hygiëne een belangrijke rol. Omdat de verwachting is dat als de temperatuur gaat dalen, en het coronavirus of mutaties daarvan actief worden, is het goed hygiënemaatregelen te treffen en de werknemers hierover goed te informeren. Maatregelen die organisaties kunnen nemen zijn:

  • zorgen voor voldoende desinfecterende handgel en doekjes, papieren handdoekjes en zakdoekjes;
  • posters ophangen met een duidelijke handenwasinstructie (tool);
  • het schoonmaakbedrijf extra aandacht laten besteden aan oppervlakken die veel worden aangeraakt, zoals deurklinken en muizen;
  • verstrekken van pc-reinigingssetjes zodat werknemers ook zelf muis en toetsenbord kunnen reinigen;
  • regelmatig goed ventileren;
  • zorgen voor gesloten afvalbakken.

Zeepblok niet slechter dan zeeppompje

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt op de website het belang van handen wassen uit. Ook staan er tips voor handen wassen: wanner en hoe vaak moet je dit doen en op welke manier? Op de vraag of een stuk zeep ook geschikt is geeft het RIVM aan dat het ook mogelijk is om een zeepblok te gebruiken. Op het werk, en met name in grotere organisaties kan het echter praktischer zijn om vloeibare zeep in een pompje te gebruiken en dan liefst een die in een houder zit die aan de muur is bevestigd. Die kan niet omvallen of wegraken, waardoor er altijd een zeepvoorziening in de buurt van een kraan is. het is dan alleen een kwestie van bijhouden en aanvullen wanneer deze leeg is. Het RIVM adviseert om geen stoffen handdoek te gebruiken maar papieren handdoekjes en deze weg te gooien in een afsluitbare afvalbak.

Bijlagen bij dit bericht