IMF: hogere belastingen voor profiteurs coronacrisis

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voorgesteld om hogere belastingen te gaan heffen van mensen met hogere inkomens of vermogens en bij ondernemingen die profiteren van de coronacrisis. Zo moeten overheden de kosten die de coronacrisis met zich meebrengt kunnen blijven opbrengen.

8 april 2021 | Door redactie

Momenteel kampen veel landen met flinke begrotingstekorten door de hoge kosten die de coronasteunmaatregelen met zich meebrengen. Zo is in 2020 het totale begrotingstekort gemiddeld naar 11,7% van het bruto binnenlands product (bbp) gestegen. De overheidsschuld kwam wereldwijd ut op 97,3% van het bbp. Ons land had het afgelopen jaar een begrotingstekort van 4,3% van het bbp en een schuld van 54,5%.
Het IMF heeft in een rapport een aantal voorstellen gedaan die ervoor moeten zorgen dat overheden de kosten die gepaard gaan met de crisis nog kunnen blijven opbrengen.

Hogere inkomens moeten meer belasting gaan betalen

Zo stelt het IMF voor om mensen met hogere inkomen en vermogens tijdelijk meer belasting te laten gaan betalen. En ook ondernemingen die profiteren van de coronacrisis zoals bezorgbedrijven en vaccinleveranciers moeten tijdelijk meer belasting gaan binnenbrengen.
De crisis heeft ook de ongelijkheid tussen inkomen en vermogen flink doen toenemen. Het verschil tussen het inkomen en vermogen is het op een na grootste in Nederland. De Verenigde Staten staat op nummer 1.

Bijlagen bij dit bericht