Kabinet overweegt coronapas voor werknemers

3 november 2021 | Door redactie

Om het stijgende aantal besmettingen een halt toe te roepen, heeft het demissionaire kabinet extra coronamaatregelen genomen. Zo is het thuiswerkadvies gewijzigd en overweegt het kabinet een QR-code op het werk mogelijk te maken.

Het oude thuiswerkadvies (‘werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is’) is gewijzigd. Vanaf 3 november luidt het (dringende) thuiswerkadvies: ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Voor werknemers die toch de weg op gaan, geldt het advies om de spits en drukte, zoals in het openbaar vervoer, zo veel mogelijk te vermijden. Het is de vraag of het aangescherpte thuiswerkadvies een groot verschil maakt voor het terugdringen van het aantal besmettingen, aangezien veel werknemers nog steeds deels thuis aan het werk zijn en dat graag zo willen houden.

Werkgevers niet verplicht QR-code te vragen
Daarnaast heeft het kabinet aangegeven de eventuele invoer van een coronatoegangsbewijs op de werkvloer voor te bereiden. In sectoren waar een coronapas nu al verplicht is voor toegang van bezoekers, zoals de horeca, zouden werkgevers dan ook hun werknemers om een QR-code kunnen vragen. Ook voor andere sectoren, zoals de zorg en andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen, bereidt het kabinet deze maatregelen voor in afstemming met werkgevers- en werknemersverenigingen. Minister de Jonge van Volksgezondheid gaf tijdens de persconferentie op 2 november expliciet aan dat werkgevers niet verplicht worden om naar de QR-code te vragen; het gaat om een keuze.

Schending van grondrechten

Vakbonden FNV en CNV zien de mogelijkheid om naar een coronatoegangsbewijs te vragen als schending van grondrechten en als indirecte vaccinatiedwang. Ook maken de bonden zich zorgen over de privacy van werknemers.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet de optie voor een coronabewijs voor werknemers bekijkt, maar vinden een verplichting voor werkgevers te ver gaan.
Voor het controleren van een coronatoegangsbewijs op de werkvloer is een wetswijziging nodig en dus instemming van het parlement vereist, wat betekent dat er nog weken overheen kunnen gaan. Op 12 november wordt de situatie opnieuw beoordeeld op basis van een OMT-advies en neemt het kabinet een besluit over het vervolg.

Bijlagen bij dit bericht