Kleinbedrijf heeft zwaar te lijden onder coronacrisis

De impact van de coronacrisis op startende ondernemers en ondernemers zonder personeel was afgelopen jaar een stuk groter dan op gevestigde ondernemers en ondernemers met personeel. Dit is de belangrijkste conclusie uit de eerste publicatie van de Kleinbedrijf Index.

1 februari 2021 | Door redactie

De Kleinbedrijf Index is een initiatief van kredietverstrekker Qredits, in samenwerking met ONL voor Ondernemers en de Hogeschool Utrecht. Het initiatief voor de Kleinbedrijf Index is genomen doordat er in Nederland maar beperkt onderzoek wordt gedaan naar ondernemers in het kleinbedrijf, terwijl zij wel een grote bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Het kleinbedrijf:

  • vertegenwoordigt 95,5% van alle 1,1 miljoen ondernemers in Nederland;
  • zorgt voor bijna een kwart van alle bedrijfswinsten;
  • zorgt voor een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven.

Gros verdient minder dan minimumloon 

Uit de Kleinbedrijf Index komt naar voren dat het loon van ondernemers in het kleinbedrijf het afgelopen jaar fors daalde ten opzichte van 2019. Daardoor verdient maar liefst 62% van de ondernemers in het kleinbedrijf minder dan het wettelijk minimumloon. Bijna de helft van hen (46%) zit zelfs onder het bijstandsniveau.

Horeca en retailers 

Om hun hoofd boven water te houden, hevelt bijna 40% van de ondernemers geld over van hun privé- naar hun zakelijke rekening. Vooral horecaondernemers en kleinschalige retailers hebben het op dit moment erg zwaar. Hoewel kleinschalige ondernemers zwaar onder druk staan, komt 62% met nieuwe initiatieven om alsnog tot goede bedrijfsresultaten te komen, zoals klantenwerving en digitalisering, maar dat heeft tot dusverre niet het gewenste effect.

Meer ondersteuning nodig 

In de Kleinbedrijf Index wordt ook aangegeven dat meer inkomstenondersteuning nodig is om ondernemers uit het kleinbedrijf door de coronacrisis heen te helpen. Dat geldt vooral voor de zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca en de detailhandel, en voor starters en ondernemers zonder personeel.

Bijlagen bij dit bericht