Ministerie publiceert accountantsverklaringen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de derdenverklaring en de accountantsverklaringen voor de vaststelling van steun via NOW 2.0 online gezet. Accountantskantoren kunnen daar hun voordeel mee doen.

6 april 2021 | Door redactie

De accountantsverklaringen die het ministerie online heeft gezet horen bij een assurance-rapport met beperkte mate van zekerheid en een assurance-rapport met redelijke mate van zekerheid. Op dezelfde pagina is ook de samenstellingsverklaring voor de vaststelling van de NOW 2.0 te vinden. Het ministerie heeft ook de derdenverklaring online gezet.

Opnieuw een aanvraag

Een werkgever die omzetverlies heeft geleden als gevolg van de coronapandemie kan loonkosten gecompenseerd krijgen via de NOW. Kent UWV de subsidie toe, dan krijgt de werkgever eerst een voorschot van 80% van het subsidiebedrag. Voor vaststelling van het definitieve subsidiebedrag moet de werkgever na afloop opnieuw een aanvraag indienen bij UWV. Dit kan mogelijk verrekening tot gevolg hebben.

Verplicht bij voorschot

Werkgevers kunnen tot en met 5 januari 2022 de definitieve subsidieberekening van de NOW 2.0, de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, aanvragen. De tegemoetkoming in de loonkosten geldt voor de maanden juni tot en met september 2020. Een derdenverklaring geldt bij een voorschot tussen € 20.000 en € 100.000 en een definitieve tegemoetkoming tussen € 25.000 en € 125.000. Een accountantsverklaring is onder andere verplicht bij een voorschot van € 100.000 of meer en een definitieve tegemoetkoming van € 125.000.

Populairste coronamaatregel

Vorig jaar was de NOW de populairste maatregel bij ondernemingen die twee tot 250 werknemers in dienst hebben. Zo’n 106.500 mkb-ondernemingen maakten afgelopen jaar gebruik van de NOW 1.0. Helaas ontving UWV ook ruim 1.400 signalen van mogelijke overtreding van de regels van de NOW. Er was vooral sprake van manipulatie van de omzet en van de loonsom.